
Jesień na talerzu

fot. Ania Krachało, jogoholiczka.blogspot.com
Jesienią wzmocnij swój organizm! Pomoże Ci w tym Tradycyjna Medycyna Chińska
Jesień to czas, kiedy nieuchronnie za oknami pojawia się deszcz i plucha, sandały ustępują miejsca zakrytym butom, a na naszym stole zamiast surowych warzyw i chłodników, na pierwszym miejscu powinny znaleźć się potrawy pieczone albo doprawiane ostrzejszymi przyprawami. A wszystko to, aby zapobiegać infekcjom.
Podstawą Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest odżywianie zgodnie z porami roku. Zatem każda z pór roku ma swój charakterystyczny sposób przyrządzania potraw, dzięki którym wzmacniamy swój organizm, dostarczamy mu sił witalnych w chwilach, kiedy wszyscy dookoła kichają, prychają lub leżą w łóżku z wysoką temperaturą. Kiedy przychodzi jesień zaczyna się panika „grypowa”. W przychodniach namawia się do szczepień przeciw grypie. Część ludzi oczywiście wybiera łatwiejszą, choć niekoniecznie skuteczną linię obrony przed wirusami, zamiast zadbać o to, co pojawia się na ich stole co dnia.
Jesień, to jakże kolorowa pora roku charakteryzująca się zmiennością pogodową. Czasem bywa wietrznie i chłodno, czasem wracają do nas jeszcze temperatury późnego lata. To również na polach czas zbiorów, żniw i niezwykłej gamy warzyw, które na tysiące sposobów zamykamy w słoikach, aby czerpać z nich siłę w zimę. Także nasz organizm powinniśmy szczególnie teraz wyposażyć w wysoki poziom odporności oraz dostateczną ilość energii, abyśmy mogli przetrwać długie i chłodne dni. Ale jak?
Oto kilka prostych rad:
1. Zadbaj o płuca i jelito grube
Jesień to okres kiedy na szczególną uwagę zasługuje wzmocnienie płuc i jelita grubego.
Przypomnijmy sobie mądrość naszych babć, które w okresie jesieni z ogromnym zaangażowaniem i pieczołowitością przyrządzały kiszone warzywa – od ogórków po buraki. Właśnie po to, aby odżywić florę bakteryjną jelit, bowiem w jelitach znajduje się źródło naszej odporności.
Płuca to źródło naszego oddechu, prany oraz energii ochronnej organizmu. W wielu przypadkach choroby występujące w jednym organie, pociągają za sobą osłabienie tego drugiego o tym samym chorobę warto zatem na chwilę usiąść i pomyśleć, jak im pomóc.
2. Wprowadź do swoich potraw smak ostry
Smak ostry pobudza energię, porusza zastoje i ogrzewa nasz organizm. W okresie jesieni powinniśmy zaprzyjaźnić się na dobre z imbirem, garam masalą, czosnkiem, szczyptą chili, czarną gorczycą, cynamonem, kardamonem, choć oczywiście z umiarem, rozwagą i dopasowaniem do siebie. Jeśli jesteśmy typem „zmarźlucha” – te przyprawy będą doskonale skomponowane właśnie dla nas. Jeśli natomiast mamy w sobie dużo ciepła, powinniśmy zawsze łączyć je z tymi bardziej chłodnymi, lub używać ich w niewielkich ilościach.
Nie zapominajmy o białym pieprzu, bowiem według mądrości TMC biały pieprz wytwarza w naszym organizmie wiatr, który chroni nas przed wniknięciem wiatru z zewnątrz.
3. Zadbaj o odpowiednie nawilżenie pomieszczeń domowych oraz organizmu
Jesienią także rozpoczyna się sezon grzewczy, a zatem na kaloryferach powinny zawisnąć nawilżacze powietrza. Również nasze ciało powinno być poddane temu zabiegowi. W tym celu zrób zapasy ciemnego ryżu, czy kaszy jęczmiennej, sezamu czy białej kapusty. Nie zapominajmy również o naszej kaszy jaglanej, która pomaga pozbyć się nadmiaru śluzu z naszego organizmu i delikatnie go ogrzewa.
4. Olej z czarnuszki – pogromca wirusów i bakterii
Nasza skóra również po długim okresie letnim wymaga nawilżenia. Doskonale sprawdzają się w tym zakresie dobrej jakości oleje tłoczone na zimno, jednak olej z czarnuszki zasługuje tu na wyjątkowe miejsce. Nawilża skórę, wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, zmniejsza podatność skóry na działanie promieniowania UV. Zawiera mnóstwo antyoksydantów – wit. A i E, ochrania wątrobę, drogi żółciowe oraz nerki (chroni włosy przed wypadaniem), zawiera bogaty skład kwasów nienasyconych, działa przeciwwirusowo, a jak twierdzą naukowy potrafi zatrzymać rozwój komórek nowotworowych.
Swoim pacjentom polecam picie codziennie oleju z czarnuszki, zwłaszcza przy problemach alergicznych – z doskonałym rezultatem.
5. Joga i codzienna dawka promieni słonecznych
Jesień jest doskonałym momentem na włączenie jogi do swojego codziennego życia. Natłok obowiązków związanych z rokiem szkolnym dla wielu z nas wiąże się z ograniczeniem czasu dla siebie. Stajemy się apatyczni, bez energii, a skracający się nieustannie dzień sprawia, że zamiast cieszyć się życiem, zaczynamy widzieć świat dookoła w szarych kolorach. Brak ruchu powoduje zanik mięśni i spowolnione krążenie, zamiast pomagać nam wyprowadzać śluz i patogeny na zewnątrz, zatrzymuje je w naszych organach wewnętrznych powodując choroby.
6. Zmień sposób gotowania
Jesienne potrawy powinny być gotowane dłużej aniżeli latem. Warto pokusić się o pieczenie warzyw korzennych w piekarniku, co wzmocni nasz element Yang w ciele, dodając nam sił witalnych i energii. Zrezygnujmy z blanszowania i gotowania na parze, które wychładza nasz organizm. Zamiast lekkich zup, wprowadź gęstsze, z dodatkiem roślin strączkowych oraz aromatycznych przypraw.
Zieloną herbatę i miętę zastąp aromatycznym kompotem z jabłek i gruszek, koniecznie z dodatkiem goździka – ten również wspomoże nas w walce z bakteriami, a dodatkowo kompot nawilży nasze płuca. Doskonale sprawdzi się napar z imbiru, liści malin, kozieradki, tymianku z dodatkiem lukrecji.
7. Zrezygnuj z cukru i nabiału
Nabiał bardzo zaśluzowuje nasz organizm, a połączony z cukrem np. w postaci jogurtów stanowi doskonałą okazję do dokarmienia bakterii i drobnoustrojów. Dodatkowo wzmaga odkładanie się tkanki tłuszczowej, a jego trawienie obciąża nasze nerki, zużywając nasze zasoby mineralne i energetyczne.
Polska złota jesień potrafi nas rozpieszczać różnorodnością kolorów i barw. Zadbajmy o siebie w tym czasie, aby móc w pełni cieszyć się spacerami na świeżym powietrzu i zdrowiem, kiedy wszyscy dookoła chorują 🙂
Poniżej znajdziecie kilka propozycji rozgrzewających potraw i napojów oraz surówkę z kiszonek:

Nie dać się grypie
Nie dać się grypie Pamiętacie, jak cały wieczór mieliście ochotę na poranną praktykę następnego dnia? Już szykowaliście się do solidnej pracy na macie, już wyobrażaliście sobie tę rozkoszną błogość, która zawsze Was ogrania po udanej sesji… A tu nic z tego. Rano z nosa leci, głowa boli, mięśnie i stawy trzeszczą przy najmniejszym ruchu i…

Czar gorącej zupy
Czar gorącej zupy Na zimno, słotę i katar nie ma jak gorąca, zawiesista zupa. Gdy wracamy do domu z pracy, szkoły czy po długim spacerze dobrze założyć ciepłe kapcie i nalać sobie dymiący talerz domowej zupy. Tym bardziej, że w naszej kulinarnej tradycji zupy odrywają ważną rolę i prostych przepisów można znaleźć bez liku. Osoby niewprawione…

Kashayam
Kashayam Jeszcze wszyscy w pamięci mamy upalne lato, a już niedługo jesień. Na zimno i słoty warto szykować się czytając o Ajurwedzie i zalecanych przez nią modyfikacjach diety, związanych ze zmianą pory roku. „Ajus” znaczy życie, „Veda” – wiedzę lub mądrość. Ajurweda zatem to wiedza o życiu lub sztuka życia. Ta pochodząca z Indii i…

„Herbatka” na niepogodę
„Herbatka” na niepogodę – napój zwiększający odporność Mamy sezon taki, jaki mamy. Zewsząd atakują nas reklamy najrozmaitszych mikstur i pigułek, które – jak twierdzą ich producenci – zapewnią nam długie życie w zdrowiu i szczęściu. Tymczasem, zamiast faszerowania się lekarstwami i najrozmaitszymi suplementami, wystarczy zdrowo się odżywiać, ciepło się ubierać, spacerować po świeżym powietrzu oraz…

Varutharacha dynia curry
Varutharacha dynia curry W Munnar, małej górskiej miejscowości w Kerali, mieszka Nimi Sunilkumar. Nimi to młoda, pełna energii i pomysłów kobieta, która pracuje jako dietetyczka w miejscowej szkole i jest pasjonatką gotowania, szczególnie tradycyjnych potraw lokalnej kuchni. Nimi jest nie lada autorytetem od keralskiej kuchni. Opublikowała książkę „Lip Smacking Dishes of Kerala”, która w konkursie…
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!