Nie taki diabeł straszny…i wegański makowiec nie traci na wartości, kiedy zrobimy go w wersji bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego.
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki orkiszowej drobnej
50 g drożdży
6 łyżek ksylitolu
250 ml mleka sojowego waniliowego
5 łyżek oleju ryżowego
szczypta soli
Składniki na masę makową:
0,5 kg maku
1,5 sparzonej cytryny
pół szklanki brązowego cukru
pół szklanki wody
jagody goi
orzechy
siemię lniane
3 łyżki suchej kaszy jaglanej
mleko sojowe waniliowe
cukier z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
Mak zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny.
W międzyczasie wstaw cukier brązowy z wodą do zagotowania i kiedy cukier się rozpuści –wrzuć plastry cytryny do roztworu i pozostaw do powolnego gotowania się przez około 40 minut. Z cytryny wcześniej usuń pestki – będziemy ją mielić razem z makiem i kaszą jaglaną.
Podgrzej odrobinę mleka sojowego i rozpuść w letnim mleku 50 g drożdży oraz łyżkę ksylitolu – pozostaw na 15 minut aby wyrosły.
Kaszę jaglaną ugotuj mniej więcej w połowie szklanki mleka roślinnego do miękkości, jeśli będzie chłonąć mleko – dolewaj, aby kasza stała się miękka.
Mak zmiel w maszynce 3-krotnie. Dodaj do niego ugotowaną już kaszę jaglaną. Zmiel wszystko razem.
Jeśli w tym czasie ugotuje się cytryna, zmiel ją razem z makiem i kaszą.
Dodaj do maku 5 łyżek ksylitolu, orzechy i suszone owoce oraz cukier z wanilią.
Kiedy drożdże podrosną przesiej przez sito mąkę orkiszową. Dodaj szczyptę kurkumy, olej ryżowy, drożdże, 250 ml ciepłego roślinnego mleka, ksylitol, szczyptę soli. Zagnieć ciasto tak, aby wewnątrz pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Takie ciasto pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę.
Po tym czasie ciasto podziel na pół, rozwałkuj, nałóż masę makową, zawiń i piecz około 40-45 min w 170 stopniach.
Smacznego 🙂
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!
Ania Krachało
inżynier sanitarny, refleksolog, dietetyk,hirudoterapeuta, właścielka Centrum Prana w Jastrzębiu-Zdroju
email: aniak@bosonamacie.pl
Przygodę z jogą zaczęła od hatha jogi, którą szybko pożegnała poznając ashtanga jogę. Od 5 lat regularnie spędza 5 tygodni w Indiach, gdzie pod okiem kilku nauczycieli szlifuje swój warsztat. Ostatni nauczyciel Balu Thevar jest tym, do którego chce wracać. Weganka, szlifująca nieustannie swoje zainteresowania w kierunku Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Życie uzupełnia gotowaniem, fotografią i wspinaczką. Prowadzi warsztaty podczas których motywuje do dbania o siebie, włączając w to jogę.
Prowadzi blogi: www.jogoholiczka.blogspot.com oraz matkapolkajogiczna.bosonamacie.pl