
Świąteczne wegepasztety
Jednym z obowiązkowych dań w pierwszy dzień Świąt jest domowy pasztet. W każdym domu pewnie przyrządza się go trochę inaczej, w zależności od rodzinnej tradycji i pomysłowości kucharza. Danie to jednak wcale nie musi być przyrządzone z mięsa. Jest wiele przepisów na pyszny jarski pasztet, którym wszyscy będą objadać się ze smakiem. Tym bardziej jeśli będzie to pasztet powstały z połączenia soczewicy, komosy ryżowej i grzybów.
Soczewica i grzyby są zresztą składnikami, które mają wiele swoich świątecznych zastosowań. Składnikiem może nieco bardziej egzotycznym jest komosa ryżowa, ale warto się do niej przekonać. Nie ma ona wiele wspólnego z ryżem i chyba bardziej znana jest na naszym rynku pod swoją egzotyczną nazwą quinoa. Te małe, wielkości drobnej rybiej ikry, nasionka zyskują powodzenie głównie dzięki wysokiej zawartości białka i zdrowych tłuszczów. Dzięki wysokiej zawartości ryboflawiny wspomagają metabolizm energetyczny organizmu. Zawierają również aminokwasy, żelazo, wapń, mangan, magnez, miedź oraz lizynę. Quinoa uprawiana była już przez Inków, którzy wierzyli, że przysparza wojownikom siły i dzielności.
Dzięki dodatkowi komosy ryżowej nasz wege-pasztet jest więc nie tylko zdrowszy, ale bardziej pożywny niż jego tradycyjne odpowiedniki. Co więcej, ponieważ jest wege można zacząć się nim rozkoszować już podczas Wigilii, nie narażając się przy tym na zarzuty łamania postnej tradycji.
PASZTET I
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy zielonej
- 1 szklanka soczewicy pomarańczowej
- 1 szklanka brązowej komosy ryżowej
- 10-12 pieczarek
- 6-8 kapeluszy suszonych podgrzybków
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oba rodzaje soczewicy i komosę gotujemy w oddzielnych garnkach aż będą miękkie. Kapelusze podgrzybków zalewamy odrobiną wrzątku i odstawiamy na 20 minut. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy. Dodajemy umyte, obrane ze skórki i pokrojone pieczarki oraz namoczone kapelusze podgrzybków. Dusimy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. W dużym garnku mieszamy dwa rodzaje soczewicy, komosę i grzyby uduszone z cebulą. Zdejmujemy z ognia dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Przestudzamy i mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy ziołami solą i pieprzem. Dodajemy jajka, mąkę i dokładnie mieszamy. Smarujemy rynienkę masłem i posypujemy mąką gryczaną. Przekładamy pasztet do rynienki, wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50 minut aż pasztet się pięknie zarumieni.
Polecam! Marek Łaskawiec
PASZTET II
Uwielbiam obserwować miny ludzi, kiedy podaję kaszę jaglaną na stół, niekoniecznie w tradycyjnej formie. Tak było w zeszłym roku podczas Świąt: szwagier na diecie, więc siostra kupiła kaszę jaglaną. Pomyślałam sobie, że pokażę, co z niej można wyczarować.
Jednego dnia podałam ją z zieloną soczewicą i suszonymi grzybami, a następnego dnia upiekłąm pasztet z ciecierzycą i suszonymi grzybami. Wystarczyło ugotować kaszę jaglaną w jednym garnku, w drugim ciecierzycę w mniej więcej takich samych proporcjach. Jedna ważna rada: jeśli ciecierzyca z kaszą są zbyt suche w trakcie blendowania, warto dodać wody.
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej suchej
- szklanka ciecierzycy suchej
- trzy duże garści suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- curry
- tymianek
- kilka ząbków czosnku
- kilka kropli soku z cytryny
- czerwona cebulka
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, ugotować w proporcji 3 części wody, jedna kaszy, a następie dorzucić suszone grzyby i wszystko razem ugotować
2. Pod koniec gotowania wsypać szczyptę pieprzu i soli, kilka kropli soku z cytryny i odrobinkę kurkumy
3. W czasie gotowania się ciecierzycy na patelni suchej podprażyć pestki dyni, tymianek, dodać olej, cebulkę czerwoną i czosnek w całości wraz z pieprzem.
4. Do kaszy dodać ugotowaną do miękkości ciecierzycę – wszystko razem potraktować blenderem, dodać zawartość patelni, dobrze wszystko wymieszać, doprawić curry i zapiekać w 180 stopniach 60 minut.
5. Jeśli ciasto na pasztet wydaje się za suche – pod koniec dodać trochę wody.
Pasztet zrobił furorę! Polecam – Ania Kędzierska
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!