
Burak z kremem z batatów
Burak z kremem z batatów
Fantazyjna i smaczna sylwestrowa kolacja nie musi wcale składać się potraw mięsnych. Oczywiście, są takie wegetariańskie potrawy, które mają zbyt codzienny charakter i wygląd, aby serwować je z okazji upływającego roku. Ale trzeba uczciwie powiedzieć, że dotyczy to w takim samym, lub może i w większym stopniu, dań mięsnych. W przypadku potraw wegetariańskich nawet łatwiej wyczarować jakąś oryginalną kompozycję na talerzu, bo dania warzywne są z natury bardziej kolorowe, a możliwa paleta smaków jest naprawdę szeroka.
Przykładem takiego ciekawego, sylwestrowego i wegetariańskiego dania może być banalnie prosty w przygotowaniu pieczony burak z kremem z batatów. Nie tylko wygląda widowiskowo, ale dodatkowo wprost fenomenalnie smakuje. Słodki posmak batata dobrze jest jednak złamać czym trochę ostrzejszym – na przykład imbirem i czosnkiem. Pieczony odpowiednio długo batat rozpada się praktycznie sam na delikatne puree, dzięki czemu łatwo robić z niego fantazyjny krem do dekoracji buraka. No i ten kolorystyczny kontrast – aż szkoda jeść.
Składniki:
- 3 średnie buraki (najlepsze podłużne)
- 1 średni batat
- 1 ząbek czosnku
- Kawałek świeżego korzenia imbiru 3×2 cm
- Łyżka śmietany zwykłej lub (w wersji wegańskiej) śmietany z orzechów nerkowca
- Oliwa
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz do smaku
- Gałązka rozmarynu do przybrania
Przygotowanie:
Buraki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż będą miękkie (około 1,5 godziny). Podobnie postępujemy z batatem, tyle tylko, że w ich przypadku pieczenie będzie rwało krócej (około 60 minut). Po upieczeniu batat można zostawić jeszcze w piekarniku, żeby jeszcze bardziej zmiękł. Buraki wystudzamy, delikatnie obieramy i kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 0,5 cm. Delikatnie solimy i skrapiamy oliwą z odrobiną soku z cytryny, a następnie odstawiamy na około godzinę. Batat przestudzamy, obieramy i rozdrabniamy widelcem na puree. Dodajemy do niego starty na drobnej tarce, uprzednio obrany kawałek imbiru, wyciśnięty czosnek, oraz łyżkę śmietany. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Plastry buraka wykładamy na półmisek i zdobimy kremem według własnej fantazji i przybieramy rozmarynem.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!