
Suszone owoce
Suszone owoce
Tęsknota za nowalijkami rośnie, zwłaszcza że przyroda daje nam już pierwsze znaki nadchodzącej Zmiany. Na przyjście wiosny niestety trzeba jeszcze trochę poczekać. Odporność naszego organizmu została nadszarpnięta przez zimę, śniegi i mrozy. Jeśli dodać do tego przemęczenie to choróbska gotowe! Co zatem zrobić, aby w tym przedwiosennym okresie dostarczyć sobie solidnej dawki witamin? Rozejrzyj się za bogatą ofertą suszonych owoców!
Sięgając po suszone owoce sprawdzajmy dokładnie ich skład. W pozornie zdrowych bakaliach może kryć się dodatkowy cukier, oleje oraz dwutlenek siarki jako konserwant. Ten ostatni dodawany do suszonych owoców skutecznie zabija witaminy A i B1, a u osób z astmą może powodować dodatkowe reakcje uczuleniowe. Na szczęście w sklepach (także internetowych) możemy znaleźć szeroki asortyment produktów bio bez zbędnych środków konserwujących.
Rynek bakalii dość mocno się rozwinął. Poza popularnymi rodzynkami, orzechami włoskimi oraz pestkami dyni coraz częściej możemy spotkać czereśnie, wiśnie, czy bardziej egzotyczne mango i papaję. Zachęcam do degustowania, smakowania i podjadania w pracy przy kawie. A teraz szybki przegląd tego, co kryje się w suszonych owocach:
Borówka amerykańska – zawiera witaminy A, B, C, E, PP, związki mineralne cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń, kwas foliowy oraz błonnik. Dzięki temu wykazuje liczne właściwości lecznicze; antynowotworowe (antocyjany, antyoksydanty), poprawia wzrok, wspomaga działanie układu pokarmowego, obniża poziom złego cholesterolu, opóźniają starzenie.
Czereśnia charakteryzuje się wysoką zawartością przeciwutleniaczy oraz melatoniny, hormonu wydzielanego przez mózg, który reguluje nasz cykl snu. Czereśnie zawierają także beta-karoten, witaminę C, żelazo, magnez, błonnik i potas oraz zapewniają naturalny zastrzyk energii.
Daktyle są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Zapobiegają miażdżycy oraz łagodzą objawy menopauzy.
Jagody goji – jeden z najzdrowszych naturalnych składników pożywienia. Obfitujące w wiele składników odżywczych, witamin i minerałów są one kompletnym źródłem białka. Zawierają szereg wartościowych witamin, a także aminokwasów oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, wapń, german, selen, fosfor.
Mango jest zaliczane do jednych z najzdrowszych owoców, gdyż zawiera bardzo duże ilości witamin i mikroelementów, a także beta-karoten. Ze względu na obecność polifenoli (przeciwutleniaczy), wykazuje działanie antynowotworowe, a obecność naturalnego kwasu salicylowego zapewnia działanie przeciwzapalne.
Miechunka jadalna nazywana również „złotą jagodą” to egzotyczny owoc pochodzący z Ameryki Południowej o delikatnym, słodko-kwaśnym smaku. Jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy A i C. Posiada właściwości przeciwzapalne, uszczelnia układ krwionośny oraz wzmacnia stawy oraz kości.
Papaja zawiera więcej witaminy C niż popularne cytrusy, jest bogata w witaminy A oraz z grupy B, potas, magnez, miedź czy żelazo. Dzięki zawartości kwasu pantotenowego wzmacnia kondycję włosów, skóry i paznokci. Papaja ma również działanie przeciwzapalne, wspomaga układ odpornościowy oraz ułatwia trawienie.
Płatki kokosowe to zdrowa, wysokoenergetyczna przekąska, która jest naturalnym źródłem błonnika, białka oraz mikroelementów takich jak żelazo, mangan, selen czy potas. Znajdziemy w nich również witaminę C, aminokwasy oraz kwas foliowy.
Wiśnie zawierają przeciwutleniacze, ważne w profilaktyce antynowotworowej, potas, wspomagający układ krążenia, witaminę C oraz błonnik.
Żurawina zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin (C, E, K, B6) oraz minerałów. Dzięki zawartości licznych przeciwutleniaczy wykazuje działanie antynowotworowe, skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, a przede wszystkim wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych.
Warto spróbować nowych smaków. Moim numerem jeden jest kwaśna miechunka jadalna. W naszym domu zamiast tradycyjnych słodyczy doskonale sprawdzają się bakalie. Można z nich również własnoręcznie wykonać zdrowe batony (przykładowy przepis >> tutaj <<). Zachęcam do eksperymentów! Smacznego!
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!