
Pierogi drożdżowe z kaszą
Pierogi drożdżowe z kaszą
Zbliżającą się Wigilię czasem łatwiej poznać nie po lecących z nieba płatkach śniegu, ale po ilości przepisów na pierogi, które pojawiają się we wszystkich dodatkach kulinarnych do gazet i na internetowych portalach o gotowaniu. Nie ma w tym zresztą nic dziwnego. Są takie potrawy, bez których trudno sobie świąteczną kolację wyobrazić, a jedną z nich są z pewnością pierogi. Najbardziej oczywistą wersją wigilijnych pierogów są te z kapustą i grzybami.
Jeżeli jednak ktoś ma ochotę trochę oderwać się od wigilijnej rutyny, warto spróbować pierogów drożdżowych z kaszą gryczaną i twarogiem. Takie pierożki mają farsz jak najbardziej postny, więc do wigilijnego menu doskonale pasują, a dodatkowo ich złoty kolor znakomicie ubarwi świąteczny stół.
Dodatkową ich zaletą jest drożdżowe ciasto, które właściwie jest ciastem na pizzę. Ci wszyscy, którzy wyssali smak pizzy z mlekiem matki, będą zatem również usatysfakcjonowani.
Składniki
Ciasto:
- 50 g świeżych drożdży
- około ½ kg mąki pszennej
- woda
- 2 łyżki cukru
- oliwa 2-3 łyżki
- sól
Farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka posiekanego estragonu
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Farsz:
Cebulę siekamy i podsmażamy z wyciśniętym czosnkiem na kolor złoty na oliwie. Kaszę gryczaną gotujemy w gorącym bulionie warzywnym, aż będzie miękka. Odsączamy kaszę z nadmiaru bulionu i dodajemy do niej podsmażoną cebulę oraz zmielony lub rozdrobniony dokładnie widelcem twaróg. Dodajemy posiekane zioła, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
Najpierw budzimy drożdże w kąpieli ciepłej wody z rozpuszczonej w niej cukrem i odrobiną mąki – zajmuje to około 30 min. Obudzone drożdże dodajemy do mąki wraz z trzema łyżkami oliwy i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki. Odstawy ciasto w misce, przykryte szmatką w ciepłym miejscu na około 1 godz. 30 min., aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy raz jeszcze. Następnie rozwałkowujemy kawałki ciasta na cienkie placki, które lekko solimy. Wykrawamy szklanką małe kółka, które napełniamy farszem i zaklejamy, jak klasyczne pierogi. Tak przygotowane pierogi pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, aż ciasto się zarumieni – czyli około 15-20 minut.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!