
Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy, www.zniejednegogarnka.pl
Zupa z czerwonej soczewicy
Na chłodne, mokre dni nie ma jak gęsta, gorąca zupa. Jeżeli dodatkowo jest to zupa z czerwonej soczewicy, z podduszonymi na maśle klarowanym warzywami, doprawiana imbirem, kurkumą i kminem rzymskim oraz szczyptą pieprzu kajeńskiego, jest gwarancja, że nawet w najbardziej ponury dzień zda ona egzamin.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 litr przecieru pomidorowego
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 średni seler
- 4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka kurkumy
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Warzywa, myjemy oczyszczamy, kroimy w kostkę i dusimy wraz z posiekanym czosnkiem i imbirem na maśle klarowanym. Zalewamy gorącym bulionem i dodajemy przecier pomidorowy. Dodajemy ziemniaki i doprawiamy przyprawami. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, aż warzywa i soczewica będzie miękka. Przed podaniem doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!