
Witariańskie burrito
Witariańskie burrito
Lato to błogosławiony okres dla miłośników świeżych owoców i warzyw. Kiedy chłoszcze mroźny wiatr i śnieg wieje w oczy, nie ma jak gorąca zawiesista zupa. Ale na zbliżające się lato, gdy świeże szparagi wychylają zielone łebki z ziemi, a młoda cukinia wabi swoją młodzieńczą chrupkością, w naturalny sposób zmieniają się potrzeby i żywieniowe nawyki. W naszym klimacie trudno przez cały rok cieszyć się kuchnią witariańską, ale na wiosnę cieszyć się nie tylko można, ale nawet trzeba.
Można powiedzieć, że witarianizm to taka radykalna odmiana weganizmu. Bowiem w witariańskiej filozofii gotowania, podczas przygotowywania posiłków wykorzystuje się wyłącznie lub w większości produkty świeże, niegotowane, niemrożone najlepiej z hodowli ekologicznych oraz – co bardzo ważne – pochodzenia wyłącznie roślinnego. Nieufność do gotowania bierze się u witariańskiej braci z faktu, że produkty podgrzane tracą większość swych korzystnych własności, ponieważ rozkładają się w nich enzymy, witaminy i mikroelementy. Temperatura, której działaniu można poddać produkty to nie więcej niż 40 stopni Celsjusza.
Dieta witariańska doskonale ułatwia zrzucanie wagi, dobrze wpływa na cerę oraz dostarcza organizmowi dużo zdrowej energii. Nic więc dziwnego, że cieszy się ona powodzeniem wśród aktorów, trenerów fitness, sportowców i amatorów zdrowego trybu życia. Witarianką i propagatorką tej diety jest swego czasu najlepsza na świecie tenisistka i znana z żelaznej kondycji Martina Nawratilowa (pani po 50stce, a ciągle pomyka po korcie aż miło). Inni znani witarianie to np. Demi Moore, Uma Thurman, David Bowie, Beyonce, Robin Williams, Alicia Silverstone.
Korzystając zatem z pory roku i coraz tańszych świeżych warzyw, warto wypróbować trochę prostych witariańskich przepisów. Polecam na przykład meksykańskie buritto, w którym mączną tortillę zastępujemy świeżym listkiem sałaty rzymskiej, a farsz przyrządzony jest wyłącznie z surowych warzyw. Danie to zaskakuje świeżością i jest niezwykle fotogenicznie – idealne wprost jako przystawka, lub przekąska na stojące przyjęcie. Jak klasyczne buritto, najlepiej jeść je po prostu palcami. Jak w przypadku klasycznego buritto, ciężko potem palców nie oblizać.
Składniki:
- Sałata rzymska
- 1 czerwona papryka słodka podłużna
- 2 dojrzałe awokado
- Cebulka dymka
- 2 ząbki czosnku
- Papryczka jalapeño
- 2 surowe kolby kukurydzy
- 2 pomidory
- Limonka
- Natka pietruszki
- 1 świeża figa (do przybrania i nie tylko)
- Sól do smaku
Przygotowanie:
Awokado obrać, wyjąć pestkę i posiekać. Dodać wyciśnięty czosnek i sok z połowy limonki. Wyciskarką do czosnku wycisnąć odrobinę papryczki jalapeño (uwaga: papryczka jest bardzo ostra, a więc ilość wyciśniętej papryczki powinna być mała – tak na ½ łyżeczki max.) Posiekać pomidory, cebulkę, natkę pietruszki i wymieszać z resztą składników. Ostrym nożem obkroić kolby kukurydzy z ziarenek i dodać je do pozostałych składników. Doprawić odrobiną soli do smaku. Pokroić słodką czerwoną paprykę na obrączki. Posiekany farsz wykładać delikatnie na umyte i wysuszone duże liście sałaty rzymskiej, a następnie ścisnąć liść paprykowymi obrączkami. Przed podaniem na talerzu rozłożyć pokrojone cząstki świeżej figi. Figa będzie nie tylko przybraniem – jej słodki i ożywczy smak doskonale kontrastuje z ostrością naszego buritto.
Danie: wegetariańskie, wegańskie, witariańskie, bezglutenowe.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!