
Wegańska pascha

Wegańska pascha, www.zniejednegogarnka.pl
Wegańska pascha
Wielkanocne śniadanie to oczywiście tradycja, ale nie oznacza to, że zawsze trzeba na nim jeść to samo. Tym bardziej, że tradycyjne wielkanocne potrawy – delikatnie mówiąc – niezbyt zgodne są z wymogami zdrowej, jogicznej diety. Jeśli zatem nie bardzo mamy ochotę na dużą porcję twarogu, masła, żółtek i śmietany w postaci tradycyjnej wielkanocnej paschy, możemy przyrządzić sobie jej wegańską wersję.
„No to z czego robi się taką paschę?” – zapyta dociekliwy miłośnik nabiału. „Ano z nasionek chia i mleka kokosowego.” – odpowiemy. Co ciekawe, robi się ją o wiele szybciej i łatwiej niż tradycyjną paschę, zaś samo chia jest cennym źródłem kwasów omega-3 oraz białka, a także wapnia, magnezu i fosforu.
„No dobrze, a jak to coś smakuje?” – zapyta wielbiciel tradycyjnej paschy. Otóż, smakuje wyśmienicie – równie słodko, waniliowo i bakaliowo, jak tradycyjna pascha. A dodatkowo, jeszcze kokosowo – bo ważnym składnikiem tego deseru jest mleko kokosowe i olej kokosowy, które dodają mu intrygująco orientalnego charakteru.
Składniki:
- 3 łyżki nasionek chia
- 300 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki miodu akacjowego lub syropu z agawy
- 2 łyżki posiekanych, suszonych żurawin
- ½ laski wanilii
- 2 łyżki oleju kokosowego ekstra virgin
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- Świeże owoce do przybrania
Przygotowanie:
- Mleko kokosowe podgrzewamy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i ostrym nożem wydrążamy środek, który dodajemy do mleka. Dodajemy chia, mieszamy i odstawiamy z kuchenki.
- Kiedy mleko trochę przestygnie, dodajemy rozpuszczony miód i olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Uwaga: rozpuszczając miód i olej kokosowy nie podgrzewamy ich do temperatury powyżej 40 stopni, bo pozbawi to ich zdrowotnych właściwości.
- Kiedy po kilku minutach chia zacznie pęcznieć, dodajemy żurawinę i płatki migdałowe. Sitko (lub sitka – jeżeli chcemy uzyskać kilka mniejszy porcji) wykładamy gazą i wypełniamy paschą.
- Przykrywamy pasującym dokładnie do średnicy sitka talerzykiem, który obciążamy czymś ciężkim. Sitko wstawiamy do miseczki lub garnka, aby nadmiar wilgoci miał gdzie odciekać i wkładamy do lodówki na noc godziny.
- Następnie delikatnie odklejamy talerzyk i wykładamy paschę na talerz, zdejmując z niej gazę.
- Posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy owocami.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!