Połączenie kaszy jaglanej z komosą ryżową zapewnia przyjemne doznania smakowe, a jeśli dodamy do tego suszone i świeże owoce, przyprawy oraz orzechy to mamy śniadanie doskonałe, bogate w węglowodany złożone i błonnik, który daje nam uczucie sytości na długo. Komosa jest specyficzna w smaku i nie każdy ją lubi, ale jeśli przemycimy ją w poczciwej, dobrze znanej i przez większość lubianej kaszy jaglanej, to nasza komoso-jaglanka nie tylko będzie miłą odmianą smakową, ale przede wszystkim będzie bogatsza pod względem odżywczym. Komosa ryżowa (quinoa) jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka (zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne), zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów, w związku z tym quinoa ma właściwości antyoksydacyjne. Dodatkową jej zaletą jest niski IG =35 oraz fakt, iż jest bezglutenowa.* Zamiast śliwek i daktyli można użyć suszonych moreli, rodzynek lub fig. Natomiast zdecydowanie nie polecam pomijania przypraw – kurkuma, cynamon, goździki, imbir mają własciwości przeciwzapalne i rogrzewające, a do tego podnoszą walory smakowe naszego śniadania.
Kaszę i komosę namoczyć na noc z kilkoma kroplami soku z cytryny. Rano przepłukać na sicie i przelać gorącą wodą. Do garnka włożyć kaszę i komosę, pokrojone śliwki i daktyle, utarty imbir, przyprawy, szczyptę soli, wymieszać i zalać gorącą wodą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień na minimum i gotować 12 min bez mieszania i podnoszenia pokrywki. Można podawać od razu lub zostawić kaszę kilka minut na kuchence, by jeszcze trochę „doszła”. Podawać ze świeżymi owocami i orzechami. Smacznego! 🙂
*żródło: Poradnik zdrowia
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!
Kasia Waśniewska
Nauczycielka w Samadhi Joga w Warszawie, diet coach. Na co dzień pracuje w korporacji, jest spełnioną mamą, partnerką i pasjonatką roślinnego gotowania. Miłośniczka Ashtanga Jogi, która daje jej siłę, by pogodzić wszystkie życiowe aktywności.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej szczegółowych informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.Rozumiem