
Walentynkowe słodkości
Walentynkowe słodkości
Kochać należy każdego dnia, nie tylko w Walentynki. Aby jednak uczcić ten dzień, może warto podarować sobie nawzajem coś pysznego i jednocześnie zdrowego?
1. Deser z awokado
Co może mieć ze sobą wspólnego kakao, awokado i banan? Otóż są to główne składniki przepysznego i bardzo zdrowego musu czekoladowego, który zaserwowany w Walentynki okaże się strzałem w dziesiątkę. W awokado dobrze zaopatrzyć się nieco wcześniej, wybrać w supermarkecie jeszcze twarde owoce, najlepiej bez widocznych czarnych plamek na skórce.
Do wykonania deseru będziemy potrzebować:
- 2 dojrzałe banany
- 2 dojrzałe awokado
- ksylitol lub inny słód roślinny
- odrobina oleju kokosowego
- 2 łyżeczki kakao dobrej jakości
Wszystkie mokre składniki zmiksować ze sobą, na sam koniec dodać kakao. Przełożyć do małych salaterek i serwować najlepiej z owocami. W sezonie walentynkowym proponuję z granatem (jego obieranie zajmie Wam więcej czasu niż wykonanie deseru)
2. Granola
Wyrazem mojej miłości do bliskich jest kuchnia i przyrządzane przeze mnie potrawy, desery czy przekąski. Z miłości do zwierząt nie jem nic, co przyczynia się do ich cierpienia. Okazuje się, że te dwie miłości można doskonale połączyć, przygotowując pyszne, pożywne śniadanie na bazie mleka roślinnego i domowej granoli – czyli bogatego w wartości odżywcze„muesli”.
Czego potrzebujemy do przyrządzenia granoli? Wystarczą płatki owsiane (koniecznie górskie), dodatki, na jakie mamy ochotę oraz odrobina słodu jęczmiennego, syropu klonowego lub melasy z buraków. U nas króluje ostatnio suszona miechunka jadalna – owoc ten to prawdziwa skarbnica minerałów praz witamin A, B oraz C, o działaniu przeciwzapalnym, uszczelnia układ krwionośny, wzmacnia stawy i kości. Warto sięgnąć po żurawinę, daktyle, figi, morele, wiórki bądź płatki kokosowe oraz taki zestaw orzechów, który lubimy najbardziej. Z miłości do siebie i do swojego zdrowia polecam kupowanie owoców suszonych w sprawdzonych sklepach, które oferują nam sam owoc wolny od konserwantów.
Składniki granoli wystarczy dobrze wymieszać ze słodem, wysypać na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Zapiekać przez około 20-30 minut, pilnując, aby się nie przypaliło. Od czasu do czasu polecam przemieszać zawartość blaszki, aby wszystkie składniki równomiernie się podrumieniły. W okresie zimowym można jeszcze dodać szczyptę cynamonu, mielonych goździków czy suszonego imbiru.
Serwować z wegańskim jogurtem naturalnym, a na ciepło doskonale smakuje z mlekiem orkiszowo-migdałowym.
W sam raz na piękne wspólne rozpoczęcie dnia 🙂 Smacznego!
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!