
Przepis na domową czekoladę
Domowa czekolada
Po co robić samemu czekoladę w domu? Przecież w sklepie można kupić czekoladę w najrozmaitszych smakach i rodzajach. Po pierwsze dlatego, że tylko wtedy ma się całkowitą pewność, co znajduje się w środku. Zbyt rzadko, niestety, udaje bowiem się kupić czekoladę, która – obok kakao, tłuszczu i cukru – nie miałaby jeszcze w sobie najrozmaitszych ulepszaczy, utwardzaczy, zagęszczaczy masy, nie mówiąc już o syropie glukozowo-fruktozowym albo o tzw. „śladowych ilościach” substancji, które bywają silnie alergizujące (swoją drogą, dlaczego w niektórych czekoladach znajduje się soja, arachidy lub gluten, nie bardzo można zrozumieć). Po drugie – tylko wtedy można w pełni puścić wodze swej kulinarnej kreatywności i wyczarować dokładnie taki smak, jaki za nami chodzi. Po trzecie – co najważniejsze – podczas robienia takiej czekolady trzeba ją nieustannie próbować, a potem do wylizania jest cała, umorusana czekoladowymi resztkami miseczka.
Na początek najlepiej spróbować prosty i niezawodny przepis oparty na oleju kokosowym, surowym kakao i jakimś słodkim dodatku – np. naturalnym miodzie, syropie klonowym lub syropie z agawy. Może wydawać się, że trudno będzie z trzech zaledwie składników wytworzyć coś, co sprosta wyrafinowanym podniebieniom. Jednak czekolada otrzymana w rezultacie pomieszania tych ingrediencji okazuje się naprawdę wyjątkowa. Tym bardziej, że można ja przybrać ulubionymi dodatkami według własnych upodobań – np. posiekanymi orzechami makadamia, jagodami goji, suszoną żurawiną i migdałowymi płatkami, czy co tam w danym momencie nam w duszy gra.
Składniki:
Czekolada
- Olej kokosowy extra virgin
- Surowe kakao 100%
- Miód z dobrej pasieki lub syrop klonowy albo syrop z agawy
Przybranie
Ulubione orzechy, suszone owoce, itp.
Ilości zależą od tego, ile czekolady lub czekoladek chcemy uzyskać. Na początek lepiej zacząć od mniejszych ilości (np. 100 g oleju i 100 g kakao), aby nabrać wprawy. Olej kokosowy należy połączyć z kakao w ilości mniej więcej 1:1, a potem dodać miód lub słodki syrop do smaku.
Przygotowanie:
Do dużej miski w gorącą wodą wkładamy mniejszą, najlepiej metalową, w której rozpuszczamy olej kokosowy. Temperatura wody nie powinna być zbyt wysoka, bo olej extra virgin straci wówczas swoje wszystkie najlepsze właściwości. Kiedy olej będzie płynny dodajemy do niego kakao, ciągle mieszając. Na koniec dosładzamy czekoladę miodem lub syropem, wedle własnego smaku i jeszcze raz dokładnie mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Płynną masę rozlewamy do przygotowanej wcześniej formy lub foremek – można zrobić formę przypominającą czekoladową tabliczkę z papieru do pieczenia lub wykorzystać foremki do babeczek. Na tężejąca czekoladę rozsypujemy przybranie i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin, żeby czekolada dobrze stężała.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!