
Papryka z cydrowym farszem
Papryka z cydrowym farszem
Faszerowana ryżem papryka wydaje się być daniem krzyczącym swoją banalnością, ale wystarczy ten sam ryż ugotować w cydrze, dodać do niego aromatycznych greckich oliwek, pomidory i trochę przypraw, aby pospolite to danie wprawiło nasze kubki smakowe w stan radosnej euforii.
Cydr bowiem dzięki swemu jabłkowemu aromatowi i smakowi, doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do potraw. Można go stosować do deserów (świetnie komponuje się na przykład z lodami), Brytyjczycy robią z nim pyszny chlebek, znakomicie pasuje także jako dodatek do mleka sojowego, w którym gotujemy ryż na słodko (potem tylko dodać tarte jabłka, trochę cynamonu, kardamonu, odrobinę cukru trzcinowego i lekki obiad lub deser gotowy). Cydr można także wykorzystać, przygotowując jedno z najsmaczniejszych dań śródziemnomorskich – paprykę faszerowaną ryżem. Wówczas ryż, prócz ostrości przypraw i warzyw, z którymi się gotował, nabierze dodatkowo słodkawo-jabłkowego posmaku.
Składniki:
- 6 średnich czerwonych słodkich papryk
- 1 cebula cukrowa
- 1 dojrzały pomidor malinowy
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego, świeżego oregano
- 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku
- 100 g wydrylowanych czarnych oliwek typu attoun
- 150 g suszonych, marynowanych w oliwie pomidorów
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka kozieradki
- 2 szklanki brązowego ryżu
- 2-3 szklanki cydru
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na gorącej oliwie. Dodajemy posiekany drobno czosnek i również posiekaną papryczkę chilli. Mieszamy i podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy ryż i podsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy obrany ze skóry i pokrojony w kostkę pomidor, wydrylowane oliwki, pokrojone suszone pomidory, kozieradkę i dokładnie mieszamy. Zalewamy cydrem i, kiedy sos zacznie bulgotać, redukujemy ogień i przykrywamy rondel pokrywką. Od czasu do czasu mieszamy i dodajemy odrobinę cydru, jeżeli poprzednia porcja została już wchłonięta przez ryż. Pod koniec gotowania kiedy ryż jest już prawie miękki, dodajemy posiekane zioła i doprawiamy solą i pieprzem.
Ostrym nożem odcinamy wierzch papryki i usuwamy gniazda nasienne. Papryki faszerujemy ryżem i układamy w miarę ściśle w posmarowanej oliwą brytfance, którą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni na ok. 40-50 minut, aż papryka będzie miękka i lekko podpieczona. Serwujemy na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!