
Chłodnik z arbuza
Chłodnik z arbuza
Jednym z wypróbowanych sposobów na ochłodzenie się w upalny dzień jest zjedzenie kawałka schłodzonego arbuza. Jest to jeden z tych owoców, które można jeść praktycznie bez końca, bo właściwie bardziej się go pije niż je. W końcu w ponad 90% składa się z wody. Ale jeżeli ktoś ma ochotę na arbuza w wersji nieco bardziej wyrafinowanej, warto zadać sobie trochę trudu i przygotować chłodnik z arbuza i moreli. Zmiksowanie dojrzałych moreli z arbuzem doda mu nie tylko ciekawego smaku, ale także pięknej jedwabistej konsystencji. No i jeszcze ta świeża mięta…
Składniki:
- Ćwiartka arbuza
- 6 dojrzałych moreli
- Świeża mięta
Przygotowanie:
Arbuz obieramy, kroimy w kostkę i usuwamy pestki. Miksujemy i dodajemy morele, również z wyjętymi pestkami, a następnie ponownie miksujemy. Wstawiamy do lodówki ma 2-3 godziny, żeby uzyskać odpowiednią temperaturę. Podajemy posypany posiekanymi listkami świeżej mięty.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!