
Dynia się nie nudzi

Dynia pieczona, www.zniejednegogarnka.pl
Dynia się nie nudzi
Sezon dyniowy w pełni i pewnie wypróbowaliście już wszystkie standardowe przepisy na dyniowe smakowitości. Ale jeżeli najedliście się już do woli zupą z dyni i wypróbowaliście nasze przepisy na orientalne varutharacha dynia curry, pyszną dynię z jarmużem i zrobiliście już sobie ajwar z dyni, nie popadajcie w zwątpienie. Jest jeszcze wiele sposobów na przygotowanie tego pysznego warzywa w kuchni. Wykorzystując jego dostępność, będziemy Was zatem teraz męczyć pomysłami na dania z dyni.
Dzisiaj proponujemy prosty, ale pyszny i zdrowy przepis na pieczoną dynię, marynowaną w dyniowym oleju i occie jabłkowym. Możecie podać ją po prostu na talerzu, ale jeżeli udekorujecie półmisek brokułem gałązkowym i świeżymi figami rzucicie na kolana wszystkich spragnionych dyniowych pyszności.
Składniki:
- 1 średnia dynia piżmowa
- 2-3 łyżki oleju z dyni
- Łyżka octu jabłkowego
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa
- Szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 200 g brokułu gałązkowego
- 1 dojrzała figa
- pestki dyni do przybrania
Przygotowanie:
Dynię kroimy wzdłuż wraz ze skórą na ćwiartki. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, a następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut aż dynia będzie miękka. Należy jednak uważać, żeby dynia nie upiekła się za bardzo, bo będzie zbyt miękka do marynowania. Najlepiej w ostatniej fazie pieczenia sprawdzać miękkość warzywa widelcem.
Po upieczeniu wystudzamy dynię, delikatnie usuwamy skórę (w przypadku dyni piżmowej, skóra odejdzie praktycznie sama), a następnie kroimy dynię w dużą kostkę.
Przygotowujemy marynatę z oleju z dyni, octu jabłkowego, wyciśniętego czosnku, soli i pieprz. Polewamy marynatą dynię i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 60 minut, żeby warzywo przeszło smakiem marynaty.
Dynię podajemy na świeżych (lub ugotowanych na parze) kawałkach brokułu gałązkowego, posypaną prażonymi pestkami dyni i skropioną resztą marynaty. Przed podaniem talerz dekorujemy kawałkami świeżej, dojrzałej figi.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!