
Pasztet z quinoa i grzybami

Wegepasztet z grzybami, www.zniejednegogarnka.pl
Pasztet z quinoa i grzybami
Jednym z obowiązkowych dań na Świątecznym stole jest domowy pasztet. W każdym domu pewnie przyrządza się go trochę inaczej, w zależności od rodzinnej tradycji i pomysłowości kucharza. Danie to jednak wcale nie musi być przyrządzone z mięsa. Jest wiele przepisów na pyszny jarski pasztet, którym wszyscy będą objadać się ze smakiem. Tym bardziej jeśli będzie to pasztet powstały z połączenia soczewicy, komosy ryżowej i grzybów.
Soczewica i grzyby są zresztą składnikami, które mają wiele swoich świątecznych zastosowań. Składnikiem może nieco bardziej egzotycznym jest komosa ryżowa, ale warto się do niej przekonać. Nie ma ona wiele wspólnego z ryżem i chyba bardziej znana jest na naszym rynku pod swoją egzotyczną nazwą quinoa. Te małe, wielkości drobnej rybiej ikry, nasionka zyskują powodzenie głównie dzięki wysokiej zawartości białka i zdrowych tłuszczów. Dzięki wysokiej zawartości ryboflawiny wspomagają metabolizm energetyczny organizmu. Zawierają również aminokwasy, żelazo, wapń, mangan, magnez, miedź oraz lizynę. Quinoa uprawiana była już przez Inków, którzy wierzyli, że przysparza wojownikom siły i dzielności.
Dzięki dodatkowi komosy ryżowej nasz wege-pasztet jest więc nie tylko zdrowszy, ale bardziej pożywny niż jego tradycyjne odpowiedniki.
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy zielonej
- 1 szklanka soczewicy pomarańczowej
- 1 szklanka brązowej komosy ryżowej
- 10-12 pieczarek
- 6-8 kapeluszy suszonych podgrzybków
- 2 średnie cebule
- 2 jajka (opcjonalnie, można je zastąpić 2 łyżkami mąki kukurydzianej lub gryczanej)
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Oba rodzaje soczewicy i komosę gotujemy w oddzielnych garnkach aż będą miękkie.
- Kapelusze podgrzybków zalewamy odrobiną wrzątku i odstawiamy na 20 minut.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy.
- Dodajemy umyte, obrane ze skórki i pokrojone pieczarki oraz namoczone kapelusze podgrzybków. Dusimy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
- W dużym garnku mieszamy dwa rodzaje soczewicy, komosę i grzyby uduszone z cebulą.
- Zdejmujemy z ognia dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na pół godziny.
- Przestudzamy i mielimy w maszynce do mięsa lub używamy blendera. Doprawiamy ziołami solą i pieprzem. Dodajemy jajka (opcjonalnie), mąkę i dokładnie mieszamy.
- Smarujemy rynienkę oliwą i posypujemy mąką gryczaną. Przekładamy pasztet do rynienki, wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50 minut aż pasztet się pięknie zarumieni.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!