
Wegańskie paluszki bezrybne
Wegańskie paluszki bezrybne
Wyglądem przypominają popularne sklepowe paluszki rybne, stąd nazwa lecz ich skład diametralnie się od nich różni. Przygotowując paluszki, koniecznie podsmażcie najpierw same przyprawy, by wydobyć z nich ich smak i aromat, dopiero potem dorzućcie cebulkę. Taka zawartość patelni dodana do masy paluszkowej uczyni nasze danie wyrazistym w smaku. Masę możecie też przygotować wcześniej i zostawić w lodówce nawet na całą noc. Podzielenie przygotowania tego typu dań na etapy jest dobrym pomysłem, bo z odstałej schłodzonej masy lepiej formuje się wszelakie kotleciki. Paluszki są dość miękkie w teksturze. Jeśli chcecie, by były bardziej zwarte, można dodać więcej mąki i usmażyć je w głębokim tłuszczu, ale tego nie polecam ze względów zdrowotnych. No cóż, to do pracy i smacznego!
Składniki:
- 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli białej
- Ok. 4 łyżki pure* z dyni hokkaido
- 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy (lub innej)
- ¼ szklanki zmielonych płatków owsianych
- Przyprawy: 3 małe listki laurowe, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki kolendry, ½ łyżeczki kuminu rzymskiego, 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku
- Olej kokosowy ok. 2 kopiaste łyżki
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać kopiastą łyżkę oleju kokosowego, dodać listki laurowe i przyprawy (oprócz soli i pieprzu), smażyć mieszając ok. 1 minutę. Dodać cebulę, podsmażyć, a potem poddusić ok. 5 min. na małym ogniu. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smażyć razem przez 1 minutę. Przestudzić i usunąć listki laurowe. W misce zmiksować na gładką masę fasolę, pure, zawartość patelni i koncentrat. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 30 min. lub dłużej. W tym czasie masa się zestali. Odrywać kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego, formować podłużne paluszki, obtaczać w mące. Smażyć ok. 1 minuty z każdej strony na małej ilości rozgrzanego oleju kokosowego. Można też upiec w piekarniku. Smakują z surówką z kiszonej kapusty. Można też zrobić do nich sos, np. pomidorowy.
Jak zrobić pure z dyni?
Dynię Hokkaido kroimy na pół, układamy przeciętymi połówkami do dołu i pieczemy do miękkości – ok. 45 min w temp. 200 stopni. Kiedy jest miękka, po przestudzeniu usuwamy pestki i blendujemy na pure. Nie trzeba obierać ze skórki.
Smacznego!
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!