
Bogracz – ta zupa rozgrzewa

Wegański bogracz, www.zniejednegogarnka.pl
Bogracz – ta zupa rozgrzewa
Kiedy mroźno na zewnątrz, najlepiej sprawdza się pikantna, gorąca zupa. A z pikantnych gorących zup, nie ma jak bogracz. Bogracz to nazwa kociołka, w którym węgierscy pasterze przygotowywali sobie jedzenie na stepie. Ta gęsta, ostra i bardzo sycąca zupa gotowana w takim kociołku powinna właściwie nazywać się bográcsgulyás, ale (poza Węgrami) pewnie mało kto byłby w stanie przeczytać i zrozumieć o co chodzi. Dlatego przyjęło się ten węgierski smakołyk nazywać bograczem.
Do bogracza wrzuca się wszystko, co jest pod ręką, pod warunkiem, że doda się do tego szczodrze ostrej papryki. W naszej wersji bogracz jest wegański, więc pewnie nie do końca spodobałby się pasterzom. Ale czasy się zmieniają, a wraz z nimi może także zmieniają się pasterze?
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na rozgrzany olej i kiedy się delikatnie zeszkli dodajemy posiekaną paprykę, papryczkę chilli i wyciśnięty czosnek. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy pomidorową pulpę. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut i zalewamy bulionem. Dodajemy ziemniaki, pieczarki, cieciorkę, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką i ostrą. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. pół godziny. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można trochę zagęścić zasmażką na mące kukurydzianej.
Aby zrobić kluski, mieszamy mąkę, wodę i sól, aby powstała gęsta, ale plastyczna masa. Za pomocą rozgrzanej w zupie łyżki nabieramy trochę kluskowej masy i wkładamy ją do zupy. Czynność tę powtarzamy, aż skończy się całe ciasto. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 min.
Składniki:
Zupa:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 czerwone słodkie papryki
- 1 puszka pomidorowej pulpy
- 2 papryczki chilli
- 5 średnich ziemniaków
- 20 średnich pieczarek, obranych o pokrojonych w kostkę
- 2 cebule
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej (lub więcej, jeśli chcemy by zupa była bardzo ostra)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1-2 listki laurowe
- sól, pieprz do smaku
Kluski kładzione:
- kilka łyżek wody
- szczypta soli
- mąka
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!