
Dieta jogina: Fasolka po seczuańsku
Jeśli miłośnika jogi los rzuci w okolice Denver w Colorado, powinien wykorzystać tę okazję, aby odwiedzić szkołę założoną przez Richarda Freemana w Boulder. Richard praktykuje jogę od 1968 roku, ma bogatą wiedzę teoretyczną i praktyczną, studiował Zen, Sufizm, Buddyzm oraz bhakti i hatha jogę. Jego mistrzami i nauczycielami byli B.K.S. Iyengar, a następnie Sri K. Pattabhi Jois i według tradycji tego ostatniego uczy do dzisiaj.
Jest autorem wielu książek, wykładów i poradników na DVD. Yoga Workshop, bo tak nazywa się jego szkoła, oferuje liczne warsztaty, a także codzienną praktykę pod okiem doświadczonych, szkolonych przez Richarda, nauczycieli. Prawą ręką Richarda jest Mary Taylor, doświadczona nauczycielka i autorka książek o jodze, która często prowadzi warsztaty wspólnie z Richardem. Mary ma jeszcze jeden wielki talent – po prostu genialnie gotuje i chętnie dzieli się swoimi przepisami w licznych książkach kucharskich.
Wśród wielu popisowych dań Mary jest na przykład pyszny sorbet z arbuza i wiśni, obłędna chałwa z marchewki, czy zjawiskowe bok choy teriyaki. Ponieważ na targu wciąż jest dostępna fasolka szparagowa warto spróbować także jej prostego, ale wyjątkowo smakowitego przepisu na fasolkę po seczuańsku. Oczywiście, w oryginalnym przepisie występuje chińska zielona fasola, ale jeśli zastąpić ją naszą swojską, zieloną fasolką szparagową danie smakuje równie dobrze.
Fasolka po seczuańsku
Składniki:
- ½ kg zielonej fasolki szparagowej
- 200 g grzybów blaszkowych (np. shitake, brązowa pieczarka)
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 2 łyżki sosu tamari lub zwykłego sosu sojowego
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- szczypta chilli (lub więcej, jeśli lubimy ostre potrawy)
- sól i pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy i usuwamy szypułki, a następnie gotujemy ją na parze aż zacznie mięknąć. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim czosnek, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki grzyby i smażymy przez 5-7 minut. Zdejmujemy grzyby z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucamy podgotowaną fasolkę. Dodajemy przyprawy i sos tamari i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min aż fasolka będzie miękka. Dodajemy grzyby i dusimy na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Więcej przepisów Mary znaleźć można na stronie: http://yogaworkshop.com/blog
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!