
Wege: Kompendium wiedzy o diecie roślinnej
Wege: Dieta roślinna w praktyce Iwony Kibil
Kompendium wiedzy o diecie roślinnej
Z pewnością nie jest to kolejna książka, jakich wiele, o wyższości diety wegańskiej nad tradycyjną. Nie jest to także poradnik, których sporo w internecie, w którym znaleźć można przepisy na wegańskie potrawy. Książka Iwony Kibil „Wege. Dieta roślinna w praktyce” ma znacznie dalej idące ambicje, chociaż nie brakuje w niej argumentów za dietą wegańską czy pomysłowych przepisów na potrawy roślinne. W końcu autorka jest z zawodu dietetyczką, weganką oraz autorką książek o tematyce żywieniowej. Książka ta jest kompendium współcześnie dostępnej wiedzy na temat diety roślinnej, jej skutków, korzyści, ale także ograniczeń. Nie czyta się jej szybko i prosto – jak poradnika typu „10 powodów, dla których warto być wege.” W lekturę tę trzeba włożyć trochę pracy, ale zwrot na takiej inwestycji jest bez wątpienia solidny.
Iwona Kibil nie ogranicza się bowiem do prostych i ogólnie znanych stwierdzeń. Jej informacje są pieczołowicie udokumentowane dostępnymi obecnie badaniami, odnośniki do których znaleźć można na końcu rozdziałów. Podział książki na rozdziały sugeruje zresztą, że nie mamy do czynienia z manifestem popularyzującym weganizm, ale raczej z pracą popularno-naukową, która ma dostarczyć czytelnikowi wiarygodnych informacji do podjęcia decyzji o tym, jak się prawidłowo odżywiać. W książce znajdziemy nie tylko części poświęcone makro i mikroskładnikom, których naszemu organizmowi dostarczymy jedząc wyłącznie wegańskie potrawy, ale również przystępnie omówione problemy, jakie mogą wiązać się z jedzeniem wyłącznie pokarmów pochodzenia roślinnego. W tym drugim przypadku szczególnie cenne są praktyczne porady, które mogą pomóc nam problemom tym zaradzić.
Równowaga w diecie
Szczególnie ciekawy jest obszerny rozdział poświęcony odpowiedniemu bilansowaniu diety roślinnej. I nie chodzi tu wyłącznie o doprowadzające wegan do białej gorączki pytania typu: „A skąd bierzesz białko, skoro nie jesz mięsa?” albo „Czy nie masz problemu z deficytem wapnia, jeśli nie pijesz mleka?”. Autorka pisze nie tylko o zdrowym zbilansowaniu diety roślinnej dla dorosłych, ale również dla karmiących matek, niemowląt i małych dzieci, seniorów, osób uprawiających sport, a także tych, którzy się odchudzają oraz tych, którzy chcieliby parę kilogramów przybrać.
Ponieważ książka ma ambicje podejścia do tematu weganizmu w sposób całościowy, nie mogło w niej także zabraknąć najczęstszych pytań związanych ze spożywaniem niektórych pokarmów, którymi karmią się fora internetowe. Znajdziemy w niej zatem odpowiedź na pytanie o ewentualną szkodliwość produktów wytworzonych z soi, porady dla weganina w podróży oraz dokładne wskazówki dotyczące tego, czy i jakie suplementy trzeba przyjmować, kiedy zrezygnujemy ze spożywania produktów zwierzęcych. Autorka daje także swoją odpowiedź na dwie, budzące sporo kontrowersji, kwestie: czy warto kupować produkty ekologiczne oraz czy – według obecnie dostępnych badań – jedzenie roślin zmodyfikowanych genetycznie faktycznie może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu.
Wiedza podparta praktyką
Iwona Kibil jest nie tylko dietetykiem z wykształcenia, ale przede wszystkim dietetykiem praktykującym. Prowadzi poradnię i przygotowuje plany diety dla swoich pacjentów. Stąd znaczącą część książki zajmują szczegółowe przepisy wegańskich potraw oraz plany diet dla osób w różnym wieku i sytuacjach życiowych. Przepisy na ciekawe dania znajdą tam więc zarówno wyznawcy diety witariańskiej (tzw. raw vegan diet), jak i matki dzieci w wieku lat 1-3, osoby na diecie low FOODMAP, jak i seniorzy rozkoszujący się zasłużoną emeryturą na diecie bezmięsnej.
Osoby przyzwyczajone do czytania jedynie krótkich postów lub tweetów (albo jeszcze lepiej memów) w Internecie, mogą mieć z lekturą książki pewien problem. „Wege. Dieta roślinna w praktyce” nie czyta się szybko, łatwo i przyjemnie. Pewne książki wymagają jednak od nas uwagi, czasu i cierpliwości. Zresztą napisanie pozycji, którą czyta się jednym tchem, pomiędzy rozmową z przyjaciółmi przy latte na sojowym a sprawdzeniem najnowszych postów znajomych, nie było raczej ambicją autorki. Stworzyła ona bardziej rodzaj kompendium przystępnie zaprezentowanej, ale naukowo uporządkowanej wiedzy o weganizmie, do którego możemy wracać za każdym razem, gdy zaczną nurtować nas jakieś pytania … albo kiedy przyjdzie nam ochota na coś małego, roślinnego do zjedzenia. I to jest chyba największa wartość tej książki.
autorka: Iwona Kibil
redakcja naukowa: Danuta Gajewska
wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
EAN: 9788320054897
Patronat Bosonamacie.pl
Książkę możecie dostać m.in. na stronie Wydawnictwa
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!