
Dynia garam masala
Dynia garam masala
Garam masala to dosłownie gorąca przyprawa. A ponieważ zrobiło się już trochę zimnawo, jest dobra okazja, żeby się ogrzać. Tym bardziej, że garam masala doskonale pasuje do dyni, którą można teraz kupić prawie w każdym sklepie.
Garam masala można kupić gotowe, ale o wiele lepszą zabawę będziecie mieli robiąc ją samodzielnie. Wtedy jest nie tylko świeża i rozpachnia przepięknie całą kuchnię, ale możecie poeksperymentować z proporcjami różnych składników, dzięki czemu smak masali będzie idealnie dopasowany do waszych potrzeb. Podstawowa proporcja składników to:
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 i ½ łyżeczki kolendry
- 1 i ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1 i ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- Kilka goździków
- Szczypta zmielonej gałki muszkatowej
Przygotowanie:
Na gorącej patelni przez chwilę prażymy kmin rzymski, kolendrę, pieprz i goździki. Następnie dodajemy kardamon, cynamon i gałkę muszkatową i ucieramy w moździerzu lub mielimy na drobny proszek. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku
Kiedy już zrobicie własną garam masalę, wystarczy już tylko kupić dynię (najlepiej Hokkaido) parę innych składników i można przygotować pyszne, rozgrzewające danie z dyni w taki oto sposób:
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido
- 150 g ugotowanej cieciorki
- 1 papryka słodka
- 1 papryczka chilli
- Kawałek świeżego startego imbiru
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 kopiasta łyżka garam masala
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- Garść uprażonych orzechów nerkowca i odrobina ulubionych kiełków do przybrania
- Odrobina soli do smaku
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę, oczyściwszy ją uprzednio z pestek. Hokkaido nie obiera się ze skórki, ale jeżeli używacie innej odmiany, trzeba ją również obrać. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną paprykę, dynię, imbir i kozieradkę. Podsmażamy a następnie dodajemy 2-3 łyżki wody i dusimy aż dynia zacznie mięknąć. Wówczas dodajemy cieciorkę oraz garam masalę. Mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dodajemy posiekaną kolendrę. Na talerzu posypujemy uprażonymi orzechami i przystrajamy kiełkami – na zdjęciu kiełki buraka.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!