
Domowe tandori masala
Czarna rzepa z tandori masala
Wielu miłośników jogi zapewne miało okazję kosztować dań z ostrą i obłędnie aromatyczną mieszanką przypraw tandori masala. Mieszanka to ciekawa, podnosząca smak potraw i nadająca im niebanalną, orientalną nutę. Co ciekawe, smak tandori masala często różni się w zależności od restauracji, w której jest serwowany, odzwierciedlając subiektywne gusta czy przyzwyczajenia kucharza. Czasem po skosztowaniu pierwszego kęsa osuwamy się zatem w miękki bezmiar zachwytu, częściej jednak czeka na nas bezwzględne spotkanie ze chropawą rzeczywistością rozczarowania.
Oczywiście, najlepiej dania z tandori masala smakować będą w Indiach, szczególnie kiedy ciało przyjemnie rozluźnione jogiczną praktyką nieśmiało zaczyna przypominać sobie, że nie samą praną człowiek żyje. Ale jeśli ktoś akurat (a może się to przecież zdarzyć każdemu) nie wyjechał na trzy miesiące do Indii, może także tandori masalę przygotować samemu w domu, dopasowując ją do indywidualnego gustu.
Mieszankę tę warto przygotować sobie na zapas, bo przechowuje się bardzo dobrze w zamkniętym szczelnie słoiczku i można ja potem dodawać do rozmaitych potraw kuchni indyjskiej. Tandori masala sprawdza się znakomicie do potraw z grilla; doskonale pasuje także do smażonych lub pieczonych warzyw (na zdjęciu czarna rzepa z tandori masala). Poprzez dodanie odrobiny oleju robi się z niej pastę, którą można nasmarować pieczarki przed grillowaniem. Warto jednak pamiętać, że mieszanka ta jest trochę ostra, no ale ciężko jest z chilli, imbiru, kolendry, czosnku, pieprzu i paru jeszcze innych ingrediencji zrobić coś łagodnego.
Składniki:
Tandori Masala:
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka startych goździków
- 1 i ½ łyżeczki startej gałki muszkatowej
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka zmielonej kozieradki
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki (dla koloru)
Składniki do dania z czarnej rzepy:
- 3 średnie czarne rzepy
- 1 opakowanie mieszanych kiełków
- Garść orzechów arachidowych
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- Sól/cukier do smaku
Przygotowanie:
Składniki do tandori masala dokładnie mieszamy i przesiewamy przez sitko, aby usunąć ewentualne niezmielone kawałki przypraw. Na rozgrzany olej wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę rzepę. Podsmażamy przez 5 minut i dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy i smażymy następne 5 minut. Redukujemy ogień i dodajemy 1 lub 2 łyżki tandori masala, w zależności od intensywności smaku, jaki chcemy uzyskać. W kuchni indyjskiej smak takiej potrawy często łagodzi się poprzez dodanie kilku łyżek jogurtu. Najlepiej dodawać przyprawę stopniowo, próbując czy smak dania pasuje do naszych upodobań. Kiedy rzepa zacznie mięknąć dodajemy kiełki, orzechy arachidowe i posiekaną pietruszkę i dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut. Przed podaniem można doprawić odrobiną soli i/lub cukru trzcinowego.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!