Pierogi z dynią i orzechami włoskimi
Pierogi z dynią i orzechami włoskimi
Sezon na dynię, sezon na orzechy włoskie… trzeba to wykorzystać!
Porcja na 4 osoby (około 48 pierogów)
PRODUKTY
Ciasto:
- 300g (około 2,4 szklanki) mąki pszennej
- Szczypta soli
- 180ml (niepełna szklanka) gorącej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Nadzienie:
- 700g dyni ugotowanej na parze (Hokkaido lub Muscat)
- 100g orzechów włoskich
- 1 czubata łyżka płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz
Do podania:
- Masło wegańskie np. z nerkowców
- Świeża szałwia lub bazylia tajska
PRZYGOTOWANIE
Krok 1.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wlewamy gorącą wodę (nie wrzątkiem) i zagniatamy wstępnie ciasto. Odstawiamy na 10min przykryte ściereczką. Po tym czasie dodajemy olej i ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Gotowe owijamy folia i odkładamy na około 20-30min.
Krok 2.
Dynię kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w garnku na parze. Odstawiamy do ostygnięcia. Mielimy drobno orzechy włoskie. Dynię ugniatamy na puree widelcem (nie blenderem), dodajemy do niej orzechy i płatki drożdżowe. Całość doprawiamy gałką, imbirem, solą i pieprzem.
Krok 3.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka za pomocą szklanki. Nakładamy farsz i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty.
Krok 4.
Gotowe pierogi podajemy polane ciepłym masłem wegańskim, posypane świeżą szałwią lub tajską bazylią.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, nie chcemy wprowadzać opłat za czytanie artykułów.
Dlatego też zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas drobną kwotą, niech to będzie symboliczne 5 złotych. Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł, trafił do Ciebie, był pomocny albo interesujący - kliknij "WSPIERAM".
Gdy każdy z naszych czytelników zrobi tak choć raz w miesiącu będziemy mogli rozwijać się dla Was.