
Zasady zdrowego spożywania posiłków według ajurwedy

fot. Ewa Wardzała
Zasady zdrowego spożywania posiłków według ajurwedy
Jedzenie jest podstawowym lekarstwem, zarówno zapobiegającym jak i leczącym choroby. Od tego co jemy, w jaki sposób i w jakich ilościach zależy nasze zdrowie: psychiczne, fizyczne i mentalne. Dlatego w ajurwedzie dużą wagę przykłada się do sposobu przygotowania i spożywania posiłków. Niezwykle ważne jest świadome spożywanie posiłków, w spokoju i bez pośpiechu.
Aby uniknąć powstawania toksyn – amy – należy odżywiać się zgodnie ze swoim typem konstytucyjnym, nie przejadać się oraz stosować się do zasad spożywania posiłków.
Zasady zdrowego spożywania posiłków:
- To w jakim nastroju gotujesz ma wpływ na potrawę, którą przyrządzasz. Gotujemy w spokoju i z miłością. Nic przecież nie smakuje lepiej niż posiłek przygotowany przez ukochaną osobę.
- Podziękuj za pokarm, który spożywasz, niech to uczucie wdzięczności przeniknie do pokarmu i jak najlepiej przysłuży się każdej komórce twojego ciała.
- Nigdy nie jedz, kiedy jesteś zdenerwowany, przygnębiony lub wyczerpany.
- Przed jedzeniem umyj twarz i ręce.
- Spożywaj posiłki w samotności lub z rodziną i przyjaciółmi, przy których możesz się odprężyć.
- Jedzenie powinno być spożywane w miłej i sympatycznej atmosferze.
- Nie rozmawiaj w trakcie jedzenia.
- W czasie posiłków popijaj ciepłą wodę, wspomoże proces trawienia. Nigdy nie pij zimnej wody lub mleka podczas posiłków.
- Jedz więcej gotowanych posiłków, są łatwiejsze do strawienia.
- Podczas posiłku zjadaj tylko tyle, ile zmieści się w dwóch złożonych dłoniach.
- Zawsze, gdy tylko to możliwe, jedz sezonowe, świeże, lokalne produkty.
- Unikaj nadmiaru produktów przetworzonych, kwaśnych i sfermentowanych, w szczególności chleba na drożdżach.
- Dziel się jedzeniem z innymi. Pożywienie jest darem, który otrzymujemy w celu naszego rozwoju, również duchowego – kiedy dzielimy się nim, nabiera ono dodatkowej mocy.
Złotą zasadą ajurwedy jest to, aby w jednej trzeciej napełnić żołądek pokarmem stałym, w jednej trzeciej płynnym, a jedną trzecią pozostawić wolną. Dla procesu trawienia bardzo ważne jest dokładne przeżuwanie pokarmu.
- Jedz tylko wtedy kiedy jesteś głodny, pij kiedy jesteś spragniony.
- Miedzy posiłkami rób przerwy od 3 do 6 godzin.
- Staraj się jadać o regularnych porach.
- Oglądanie telewizji, czytanie książki podczas posiłku wpływa negatywnie na trawienie.
Moc agni – ognia trawiennego
W ajurwedzie mówimy „jesteś tym co trawisz”. Unikalnym pojęciem ajurwedyjskim jest pojecie agni, czyli ognia trawiennego. Jest to moc, która ma przekształcić coś, co nie jest częścią nas – jak pożywienie, napoje, dźwięki, emocje, uczucia, informacje – w coś, co staje się częścią nas.
To dzięki agni trawimy pożywienie, a powstała substancja odżywcza dociera do wszystkich tkanek. To również agni oczyszcza ciało z toksyn i produktów przemiany materii. Silny i zdrowy ogień trawienny jest niezbędny, aby ciało było zdrowe a umysł zrównoważony.
Aby ogień trawienny funkcjonował prawidłowo należy:
- Jeść niewielkie posiłki.
- Pić rano, na czczo, ciepłą wodę z sokiem cytryny i miodem.
- Dokładnie i powoli przeżuwać jedzenie.
- Przed posiłkiem zażyć szczyptę świeżego, posiekanego imbiru ze szczyptą soli.
- Regularnie spożywać posiłki.
- Ćwicz regularnie – jogę, spacery lub pływanie.
- Stosuj się do rutyny dnia codziennego.
Gdy cierpisz z powodu zaburzeń trawienia
Jeśli trawienie nie odbywa się prawidłowo, powstają toksyny, które w ajurwedzie nazywają się ama. Toksyny te przemieszczają się w organizmie wraz z krwią, blokując najważniejsze kanały, osadzając się w miejscach w danym momencie najbardziej osłabionych.
Uważa się iż ama jest matką wszystkich chorób. Aby zapobiec powstawaniu amy i strawić tę już istniejącą, należy stosować codziennie mieszankę podaną poniżej.
Mieszanka „anty ama”:
- 100 g sproszkowanego kuminu
- 100 g sproszkowanej kolendry
- 100 g (dla Pitty 50 g) sproszkowanego imbiru
- 200 g sproszkowanej mięty
- 200 g sproszkowanego kopru włoskiego
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Z tej mieszanki zażywamy jedną łyżeczkę, po posiłku (dwa lub trzy razy dziennie), popijając ciepłą wodą lub wlewamy trochę wody do szklanki wsypujemy łyżeczkę mieszanki (dokładnie mieszamy) i wypijamy.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!