
Stop chorobom – kiszonki na każdą porę roku

Stop chorobom – kiszonki na każdą porę roku
Jeszcze stosunkowo niedawno większość spożywanych przez nas produktów podlegała różnego rodzaju procesom naturalnej fermentacji w celu przetwarzania, a jednocześnie konserwacji żywności. Fermentowano większość produktów spożywczych: zboża, warzywa, owoce, produkty mleczne (jogurty, kefiry, sery), rośliny strączkowe, ryby i mięso. Obecnie dominuje pasteryzowanie, co zabija tak ważny dla zdrowia składnik: żywe kultury bakterii. Rośnie też niestety na naszych talerzach procent żywności produkowanej w oparciu o sztuczne procesy chemiczne, z zupełnym pominięciem naturalnej fermentacji.
Smaczne + zdrowe
Procesy naturalnej fermentacji są tak ważnie nie tylko dlatego, że produkty końcowe zawierają dużą ilość pożytecznych bakterii. Bakterie rozkładają niektóre substancje w pokarmie do prostszych, lepiej przyswajalnych, „nadtrawiają” dla nas pokarm (ważne zwłaszcza u osób chorych, starszych, czy dzieci). Wytwarzają ponadto wiele cennych dla zdrowia substancji, na przykład witaminy czy substancje aktywne takie jak tryptofan, z którego powstaje serotonina, naturalny hormon szczęścia.
Po co startery kultur bakterii, skoro niektóre produkty „kwaszą się same”?
U wielu osób skład flory bakteryjnej jest zaburzony, podobnie dzieje się teraz w naturze. Nie mamy pewności co do bakterii, jakie są zawarte w kupowanych przez nas produktach i ich dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Skażenie środowiska, stosowanie sztucznych nawozów, przyspieszanie procesu wzrostu/dojrzewania roślin – długo można wymieniać czynniki, które niszczą zdrowe bakterie w produktach. Bakterie w starterach są starannie dobrane, na przykład są acidofilne „kwasolubne”, czyli przetrwają przejście przez żołądek i działanie kwasów żołądkowych.
Starter – przyśpiesza i stabilizuje fermentację
Dodanie odrobiny startera przyśpiesza proces namnażania dobrych bakterii, co automatycznie powoduje wyeliminowanie niepożądanych bakterii. To bardzo istotna informacja, a oznacza dokładnie tyle, że po dodaniu startera zajdzie udana fermentacja z właściwymi, zdrowymi bakteriami. Dzięki użyciu startera można np. zmniejszyć zasolenie lub całkowicie wyeliminować sól z zalewy bez większej obawy o zepsucie się kiszonki. Użycie startera powoduje przeniesienie namnożonych bakterii kwasu mlekowego do nowej kiszonki, co przyśpiesza jej fermentację.
Większa wartość odżywcza
Eko kiszonki, z udziałem liofilizowanych kultur starterowych, do użytku w domowym zaciszu zwiększają wartość odżywczą warzyw i owoców. Jedzenie kiszonek podnosi odporność oraz ułatwia przyswajanie żelaza, co szczególnie ważne dla wegan i wegetarian. Dzięki bakteriom proces przebiega szybciej i już po kilku dniach można cieszyć się własnoręcznie przygotowywanymi kiszonkami, np. kapustą, ogórkami, ale i papryką, burakami, cukinią, kabaczkami, kalafiorami, jabłkami, morelami, gruszkami, cytrynami, bananami, grzybami i kiełkami.
Prosto, zdrowo, domowo:
- miseczka kiszonych warzyw lub owoców dziennie wystarczy, aby wzmocnić organizm,
- sok z kiszonek ma takie same właściwości zdrowotne jak kiszonki, warto go pić lub dodawać do zup, sałatek,
Odporność budowana w oparciu o właściwą – bogatą w żywe kultury bakterii – dietę, to nie tylko prosty, ale i przyjemny sposób na zdrowie dzięki naturalnym probiotykom, czyli kiszonkom.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!