
Kopytka z batatów
Jeśli chcecie poznać Inę Rybarczyk – autorkę tego przepisu i książki „Łowcy smaków” zapraszamy Was już w najbliższy wtorek 25 kwietnia do Warszawy na spotkanie autorskie (godz. 18:00 Hala Koszyki).
Ina Rybarczyk pochodzi z Poznania, więc nie mogło w jej książce zabraknąć przepisów bazujących na ziemniakach – jednak te kopytka są wyjątkowe…
Kopytka z batatów
Danie delikatne, rozpływające się w ustach. Tak dobre, że twoi goście na pewno poproszą o dokładkę. Zwykłe ziemniaki zastąpiłam delikatniejszymi, słodszymi, czyli batatami. To sprawiło, że znane kopytka zyskały na lekkości i miękkości. Podaję je z aromatyczną, chrupiącą, smażoną szałwią, polane olejem arganowym. Prawda, że brzmi jak kulinarna bajka?
Składniki:
2–3 porcje
- 500 g purée z pieczonych batatów
- 80 g skrobi z tapioki
- ok. 100 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- duża szczypta soli himalajskiej
- świeża szałwia
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- olej arganowy
- wegański parmezan
Wykonanie:
- Do miski wrzucam purée z batatów, mąkę, płatki drożdżowe, gałkę muszkatołową oraz sól i zagniatam jednolite ciasto.
- Ciasto przekładam na oprószoną mąką stolnicę. Formuję wałeczki, lekko podsypując je mąką (ciasto jest delikatne, miękkie i klejące). Lekko rozpłaszczam i kroję skośne kopytka.
- W garnku zagotowuję lekko osoloną wodę. Kiedy wrze, odrobinę zmniejszam ogień i wrzucam kopytka. Delikatnie mieszam, by nie przykleiły się do dna. Gotuję 2–3 minuty od wypłynięcia. Najlepiej wyjąć kluseczkę i spróbować.
- Listki szałwii smażę na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Odsączam z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Kopytka podaję polane olejem arganowym, z wegańskim parmezanem i smażoną szałwią.
Dla odmiany:
- Zamiast purée z batata możesz dla odmiany użyć purée z pieczonej dyni hokkaido, a smażoną szałwię zamienić na świeżą kolendrę.
- Olej arganowy można zastąpić każdym olejem o orzechowym aromacie.
- Jeśli twoje dzieci lubią kluseczki na słodko, zamiast płatków drożdżowych dodaj do masy 1–2 łyżki ksylitolu i podaj kopytka ze słodkimi dodatkami – np. syropem klonowym, śmietaną kokosową i cynamonem.
Przepis pochodzi z książki Iny Rybarczyk „Łowcy smaków. Roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru” . Znajdziecie w niej ponad 100 roślinnych, zdrowych, inspirujacych przepisów.
Ina Rybarczyk jest pasjonatką jogi, malarką i uwielbia dobre, zdrowe i pięknie wyglądające jedzenie. Prowadzi kulinarnego bloga truetastehunters.com. Jako portal Bosonamacie.pl z przyjemnością objęliśmy „Łowców smaków” naszym patronatem i będziemy na naszych łamach dzielić się z Wami wybranymi przepisami od Iny, a jeśli chcielibyście korzystać na co dzień z jej książki,możecie kupić ją np. tutaj.
SPOTKANIE AUTORSKIE W WARSZAWIE
Zapraszamy Was także we wtorek 25 kwietnia do Warszawy na spotkanie autorskie z Iną i „Łowcami smaków”:
25.04.2017, godz. 18:00, Hala Koszyki (ul. Koszykowa 63, Warszawa)
autorka: Ina Rybarczyk
wydawnictwo: Dom Wydawniczy REBIS
ISBN: 978-83-8062-134-3
Patronat Bosonamacie.pl
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!