
Chaczapuri – pożywne z fasolą lub lekkie ze szpinakiem
Chaczapuri – pożywne z fasolą lub lekkie ze szpinakiem
Chaczapuri to popularny gruziński przysmak, idealny dla tych, którzy uwielbiają mączne potrawy, a do tego cenią sobie dania łatwe w przygotowaniu. W lekki, drożdżowy placek zawija się farsz, a następnie smaży na patelni. Tylko tyle. Można go wypełnić najróżniejszymi farszami. Dziś proponuję pożywny farsz z czerwonej fasoli. Równie cenione i powszechnie przygotowywane jest chaczapuri z lekkim farszem ze szpinaku, lub szpinaku i sera.
Składniki:
Ciasto:
- Świeże drożdże – 50g
- Mąka pszenna – 500g
- Mleko roślinne – 120 ml
- Cukier – szczypta
- Sól – 1/3 łyżeczki
- Olej – 3 łyżki
Farsz:
- Czerwona fasola – 500g (2 puszki)
- Cebula – 1 sztuka
- Suszone oregano – 1/2 łyżeczki
- Suszona bazylia – 1/2 łyżeczki
- Sproszkowana papryka (ostra lub słodka) – 1/2 łyżeczki
- Natka – 1/2 pęczka
- Sól i pieprz – do smaku
- Olej – do smażenia
Przygotowanie:
- Robimy zaczyn z drożdży, krusząc je palcami do miski. Dodajemy 3 łyżki mąki, 3 łyżki mleka, sól, cukier i mieszamy aż składniki połączą się, a zaczyn będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Przekładamy do miski, dodajemy odsączoną fasolę z puszki, przyprawy i rozgniatamy ubijakiem do ziemniaków. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę, dokładnie mieszamy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
- Gdy zaczyn wyrośnie, przygotowujemy ciasto. Dodajemy resztę mąki, mleko, olej i wyrabiamy przy pomocy blendera planetarnego lub po prostu rękami, aż składniki połączą się, a ciasto stanie się sprężyste. Jeśli nadal się klei – dodajemy nieco więcej mąki. Jeśli jest zbyt suche – dodajemy odrobinę wody lub mleka. Na koniec ciasto powinno odchodzić od rąk. Odkładamy aż wyrośnie.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na duży placek. Na placku centralnie rozkładamy farsz na takiej powierzchni jak duże chcemy mieć chaczapuri. Boki składamy na wierzch jak kopertę pilnując żeby zachodziły na siebie, lekko ugniatamy palcami lub rozwałkowujemy wałkiem, odwracamy na drugą stronę i ponownie rozgniatamy lub rozwałkowujemy próbując nadać chaczapuri ostateczny kształt, zbliżony do okrągłego.
- Przekładamy placek na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Smażymy aż się zarumieni (około 3-4 minut), odwracamy na drugą stronę i ponownie smażymy.
Serwowanie:
Placki podajemy na gorąco. Każdy kroimy na ćwiartki lub ósemki i układamy na dużym talerzu.
Smacznego!
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!