
7 pomysłów na smaczne i zdrowe śniadania

7 pomysłów na smaczne i zdrowe śniadania
Śniadanie to zawsze był dla mnie trudny temat. Często pomijałam ten posiłek w ogóle lub jadłam śniadania dalekie od tego, co można uznać za zdrowe.
Wiele osób mówi, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i teraz nie mogę się nie zgodzić z tym stwierdzeniem. Odkryłam, że gdy zjem dobrze zbilansowane i zdrowe śniadanie, lepiej funkcjonuję w ciągu dnia, a co najważniejsze – nie jem późno wieczorem. Jeśli dobrze zaplanuję śniadanie, czuję się syta przez wiele godzin i mam również mniej zachcianek (a często nie mam ich w ogóle).
Nauczyłam się więc jeść zdrowo, ale i smacznie. Mam nadzieję, że tymi pomysłami Cię zainspiruję!
Parę moich śniadaniowych zasad:
- Białko – staram się spożyć około 25–30 g
- Zdrowe węglowodany – płatki owsiane, kasze, strączki, owoce, warzywa
- Zdrowe tłuszcze – pierwsze miejsce wśród polskich tłuszczów zajmuje siemię lniane
- Dużo witamin, minerałów i mikroelementów
Parę słów o siemieniu lnianym
Siemię lniane jest przez wielu niedoceniane. Ma wiele właściwości prozdrowotnych udowodnionych naukowo, a dodatkowo jest w Polsce łatwo dostępne i względnie tanie. Siemię lniane ma właściwości wspierające prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego jak również hormonalnego. Jest źródłem błonnika, lignanów, fitoestrogenów, aminokwasów, witamin z grupy B i nienasyconych kwasów tłuszczowych (prawidłowe proporcje kwasu omega 3 względem omega 6).
Powinniśmy spożywać siemię lniane codziennie. Lignany to silne antyutleniacze i działają w naszym ciele w sposób wydawałoby się wręcz magiczny. Zwalczają stany zapalne w organizmie, neutralizując aktywność wolnych rodników. Im mniej wolnych rodników działających na nasz organizm, tym mniej uszkodzeń DNA, wolniejsze starzenie się i minimalizacja możliwości rozwoju raka.
Spożywając kilka łyżek świeżo (ważne!) zmielonego siemienia lnianego prawie codziennie od kilku lat, zauważyłam, że moja skóra lepiej wygląda, a mój układ trawienny i hormonalny lepiej funkcjonują.
Moje propozycje na zdrowe śniadania
Siemianka. W dni gdy czuję, że mój układ trawienny potrzebuje wsparcia lub czuję się mniej głodna, robię prostą siemiankę. Zmiel siemię lniane (3–6 łyżek stołowych lub około 45-50 g), dodaj letnią wodę (2 razy więcej wody niż siemienia) i niewielką ilość słodzika (np. zmielone daktyle, zmielone jabłko lub gruszkę, cukier kokosowy, miód, syrop klonowy czy dżem bez dodatku cukru). Wymieszaj, odstaw na 5-10 minut i gotowe do jedzenia.
Zielony koktajl. Zblenduj 200–300 g zieleniny (np. jarmuż, szpinak, brokuł, kapusta), z dowolną ilością owoców (ja lubię banany z ananasem lub jabłka), sokiem z cytryny, 1–4 łyżkami stołowymi siemienia lnianego i wodą. Możesz dodać imbir lub cynamon.
Koktajl białkowy. Zblenduj miarkę odżywki białkowej (u mnie to około 25–30 g zależnie od producenta), mrożony kalafior, mrożone truskawki lub jagody, siemię lniane lub nasiona chia (1–4 łyżek stołowych) z taką ilością wody by uzyskać prawidłową konsystencję. Czasami dodaję szpinak lub jarmuż czy kilka łyżek płatków owsianych i/lub masło migdałowe.
Owsianka. Ugotuj około 35–50 g płatków owsianych górskich z łyżką nasion chia z wodą (lub mlekiem roślinnym, jeśli wolisz). Kiedy płatki będą ugotowane, przelej je do miski, dodaj jagody lub jabłka (czy inne owoce) uduszone na wodzie, posyp świeżo zmielonym siemieniem lnianym, cynamonem i płatkami z migdałów. Jeśli potrzebujesz dosłodzić, dodaj niewielką ilość miodu lub innego słodzika. Czasami dodaję odżywkę białkową, aby zwiększyć ilość białka.
Tofucznica. Na suchej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Możesz dodać ciut wody. Gdy cebula się zeszkli, pokrusz tofu naturalne prosto na patelnię. Podsmaż chwilę i dodaj ½ łyżeczki kurkumy mielonej, po łyżeczce czosnku w proszku i zmielonej kozieradki. Dodaj ciut wody i wymieszaj. Następnie dodaj 2 łyżki stołowe płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalne) i niecałą łyżeczkę czarnej soli, tzw. kala namak. Dobrze wymieszaj. Podaj z sałatą rzymską, pomidorkami koktajlowymi i ogórkiem. Zjedz z kromką pełnoziarnistego chleba.
Sałatka owocowa. W dni kiedy czuję się mało głodna, jem owoce lub robię sałatkę owocową ze świeżych sezonowych owoców. Lubię tę opcję szczególnie latem. Do sałatki dodaję trochę soku z cytryny lub limonki i czasami posypuję cynamonem. Możesz również dodać świeżo zmielone siemię lniane.
Czerwona soczewica z pomidorem. Przepłucz około 50 g czerwonej soczewicy. Wrzuć do garnka, zalej wodą (około 100–150 ml), dodaj świeży pokrojony pomidor (lub koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki, około ¼ puszki). Dodaj ulubione przyprawy – ja lubię garam masalę lub curry, ale czasami dodaję liść laurowy, bazylię i oregano. Gdy soczewica się ugotuje, podaj z ryżem (opcjonalne) i posyp liśćmi kolendry lub natką pietruszki. Możesz również posypać świeżo zmielonym siemieniem lnianym.
Smacznego.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!