
Dieta alkalizująca

fot. aldonayoga.com
Zakwaszenie organizmu jest to stan, w którym zaburzona jest równowaga kwasowo-zasadowa, co może być przyczyną bardzo wielu chorób. Aby utrzymać równowagę kwasowo-zasadową konieczna jest przede wszystkim odpowiednia dieta, co oznacza że powinno się w niej znajdować 80% produktów zasadowych i tylko 20% produktów kwasotwórczych. Jeśli już doszło do zakwaszenia, należy jeszcze bardziej ograniczyć spożywanie białka pochodzenia zwierzęcego, cukru i żywności przetworzonej, a zwiększyć spożywanie warzyw i owoców.
Trochę teorii
Właściwe pH dla krwi to 7,4 a dla moczu 6,2. Wyższy poziom pH oznacza nadmierne zakwaszenie organizmu, co może być spowodowane złą dietą, niewystarczającym nawodnieniem, stresem, brakiem wystarczającej ilości snu, brakiem ruchu, ale także nadmiarem ruchu powodującym przeciążenie organizmu.
Gdy zachwiana jest równowaga kwasowo-zasadowa i nadmiar kwasu nie może zostać wydalony, zmniejsza się zdolność organizmu do regeneracji uszkodzonych komórek, wchłaniania składników odżywczych oraz radzenia sobie ze szkodliwymi produktami przemiany materii, metalami ciężkimi, bakteriami, wirusami, grzybami, drożdżami oraz pleśnią.
Reakcje organizmu na nadmiar kwasów:
- zatrzymywanie wody, aby rozcieńczyć i zneutralizować kwasy, co powoduje obrzęki i cellulit wodny;
- pobieranie z kości alkalizujących minerałów, takich jak wapń, magnez i potas, co powoduje ich niedostatek w organizmie i większą podatność na złamania kości;
- obudowywanie kwasów tłuszczem, co powoduje nadwagę i cellulit tłuszczowy;
- magazynowanie nadmiaru kwasów w tkankach miękkich i stawach, co powoduje rozmaite stany zapalne.
Złogi kwasów w organizmie mogą powodować różne objawy chorobowe:
- w trzustce – zakłócenie wydzielania insuliny;
- w nerkach – piasek i kamienie nerkowe;
- w układzie pokarmowym – niestrawność, stany zapalne błony śluzowej, grzybicę, zaparcia i wzdęcia;
- w stawach i w mięśniach – bóle mięśni, przemęczenie, stany zapalne, reumatyzm i osteoporozę;
- w skórze – przesuszenie, wypryski, łuszczycę, alergie, nadmierne pocenie, nieprzyjemny zapach potu, zakażenia grzybicze, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, próchnicę oraz cellulit;
- w naczyniach krwionośnych – nadciśnienie, choroby naczyń krwionośnych, zawroty głowy, migreny, choroby serca, podwyższony poziom cholesterolu;
- w całym organizmie mogą powodować: depresję, migreny, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, zmęczenie, oraz brak odporności.
Jak rozpoznać zakwaszenie organizmu
Pierwsze objawy zakwaszenia organizmu to poczucie zmęczenia, kłopoty z koncentracją, obniżenie nastroju, spadek odporności, kłopoty trawienne, bóle stawów i mięśni, łamliwość włosów i paznokci, kłopoty z cerą, cellulit, nadwaga, zawroty i bóle głowy.
Długotrwałe zakwaszenie organizmu może powodować choroby przewlekłe takie jak: cukrzyca, nadciśnienie, zaburzenia rytmu serca, choroba wieńcowa, miażdżyca, choroby wątroby, kamica nerkowa, zapalenia błony śluzowej żołądka i grzybicę jelit. Najprostszym sposobem sprawdzenia poziomu zakwaszenia organizmu jest badanie pH moczu przy pomocy papierków lakmusowych, które można nabyć w aptece, w sklepach z preparatami do produkcji kosmetyków, albo po prostu na allegro. Dla lepszej diagnozy badanie warto powtarzać przez co najmniej kilka dni i o różnych porach dnia.
Zalecenia dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej:
- dieta alkalizująca: 80% produkty zasadotwórcze, 20% kwasotwórcze;
- realizacja zapotrzebowania organizmu na alkalizujące minerały: wapń, magnez i potas;
- aktywność fizyczna;
- relaks.
W przypadku zakwaszenia organizmu można wspomagać się piciem wody z dodatkiem proszku zasadowego, który zawiera alkalizujące minerały, lub wody z cytryną, która pomimo kwaśnego smaku ma działanie silnie zasadotwórcze.
Czego unikać
Produkty silnie zakwaszające:
kawa, czarna herbata, kakao, alkohol, napoje gazowane, cukier, słodziki, mięso, sery żółte, orzechy ziemne, białe pieczywo, ryż i makaron, no i oczywiście żywność wysoko przetworzona, konserwowana i sztuczna
Trochę mniej, ale jednak zakwaszające są:
ryby, jajka, mleko, jogurt, kefir, ser biały, ziemniaki bez łupinek, warzywa strączkowe, jagody, żurawina, śliwki, rabarbar, cukier brązowy, melasa, owies, gryka, orkisz, żyto, kukurydza, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, pistacje, pestki dyni.
Dieta alkalizująca
Produkty silnie alkalizujące:
warzywa (najbardziej te zielone i surowe), owoce (najbardziej cytryny i grapefruity pomimo swojego kwaśnego smaku, oraz arbuzy, ananasy, mango i papaje), wodorosty, stewia (roślinny słodzik), syrop klonowy, kiełki, oleje roślinne, herbatki ziołowe.
Słabiej, ale także alkalizujące są:
kabaczki, cukinie, buraki, selery, melony, kiwi, winogrona, jabłka, gruszki, pomarańcze, banany, morele, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie, awokado, soja, tofu, ser kozi, kasza jaglana, dziki ryż, quinoa (komosa), migdały, zielona herbata.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!